вівторок, 22 жовтня 2019 р.

БУЛІНГУ СКАЖЕМО – НІ!

На сьогоднішній день надзвичайно гостро постає проблема агресивних проявів у міжособистісних стосунках учнівської молоді. Останніми роками визнано поширення в освітній практиці такого явища, як булінг, який можна вважати першим кроком до справжнього насильства та злочинної поведінки. Діти ж є найбільш вразливою категорією, вони соціалізуються, навчаються різним моделям поведінки, і, на жаль, булінг стає однією з таких моделей.
Тому з метою попередження насильства в учнівському середовищі, поширенню булінгу та його видів, 23 жовтня 2019 року було проведено класну годину на тему «Булінгу скажемо – НІ» з учнями групп: №19 за професією: «Оператор компютерного набору Адміністоратор», №07 за професією: «Оператор компютерного набору. Контролер – касир» та №08 за професією: «Агент з постачання. Оператор компютерного набору»
В ході классного часу розкриті такі поняття, як «булінг», види булінгу, наслідки такої поведінки для жертви та агресора, переглянуто та обговорено фільм з елементами шкільного булінгу. Учням надано поради, як діяти у разі виникнення такої ситуації у навчальному закладі, до кого звернутись за допомогою.
«Булінг» – це агресивна поведінка, що зазвичай повторюється. Вона має за мету завдати шкоду, викликати страх або тривогу, або ж створити негативне середовище у навчальному закладі для іншої особи.
Булінг виникає у ситуації, в якій існує реальний чи уявний дисбаланс сил.
Наслідки булінгу виходять далеко за межі навчального закладу. Булінг є неприпустимим незалежно від того в якій формі він виявляється.
До чого призводить булінг?
Особливість цькування в тому, що він негативно впливає на всіх учасників (жертв, агресорів та спостерігачів) та має деструктивні наслідки в їхньому майбутньому житті:
  • Жертви втрачають відчуття безпеки, перебувають у стані безпорадності та страху, втрачають повагу до себе та інтерес до навчання. Булінг провокуєтривожні та депресивні розлади, пригнічує імунітет, може призводити дорозладів харчової поведінки (анорексія, булімія) та виникнення суїцидальних думок.
2 жовтня Верховна рада України ухвалила закон про протидію булінгу в першому читанні. Це дозволить на законодавчому рівні визначити явище булінгу, шляхи його протидії, а також встановити адміністративну відповідальність за цькування.
За даними Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ), минулого року 67% українських дітей віком від 11 до 17 років були жертвами, кривдниками або свідками булінгу. 
Крім того, згідно здослідженнями Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), Україна входить в першу десятку країн Європи (9 місце з 42 країн) за його поширеністю серед 11-15-річних школярів.
Невід’ємним наслідком поширення булінгу серед учнівського середовища є перехід до агресивних дій, які носять злочинний характер, що викликає небажані негативні тенденції у функціонуванні молодіжного середовища та суспільства загалом. Тому, в першу чергу, треба проводити профілактичні заходи, а не чекати наслідків.
Маємо надію, що в Україні також буде вироблено систему протидії цькуванню серед дітей, а спільна робота міністерств, навчальних закладів та батьків дозволить суттєво зменшити масштаби булінгу. Зупинимо його разом!
Будьмо толерантними один до одного та до самих себе!




Немає коментарів:

Дописати коментар